Verwacht in het begin nog niets.
De aankomst van een hond uit het buitenland : hoe het vaak gaat :
Als je hond in Nederland aankomt dan heeft hij in korte tijd heel veel meegemaakt geen ernstige dingen maar wel dingen die hij moet verwerken. Hij is meestal bij de dierenarts geweest voor gezondheidscontrole of voor castratie/sterilisatie, waarna hij 1 of meerdere nachten heeft doorgebracht op een opvangadres. Op de dag van vertrek maakt hij een autorit van 1 tot 2 uur naar het vliegveld, wordt ingecheckt en naar Nederland of Belgie gevlogen. Van daaruit wordt hij met de auto naar het adres gereden waar hij door jou wordt opgehaald.
Of ze komen met een georganiseerd wegtransport waardoor ze ook lang onderweg zijn, ondertussen worden ze wel goed verzorgd tijdens de reis, maar het zijn allemaal indrukken die verwerkt moeten worden.
Jij als nieuwe baas wacht al een paar weken vol spanning op zijn komst en eindelijk is dan de dag aangebroken dat je je hond mag gaan halen. De honden komen aan in benches. Misschien wil jouw hond graag uit de bench, waar hij al zo'n 12 uur in heeft gezeten. Of misschien vindt hij alles maar niets en blijft hij zo ver mogelijk achterin de bench zitten om zo veel mogelijk de drukte te vermijden. Je hond is nu weer in een onbekende omgeving, ziet veel vreemde mensen en gaat tenslotte weer in de auto met jou mee naar een voor hem vreemd huis.
In huis krijgt je hond een eigen bench, mand of kleed. Je hond wordt geknuffeld en geaaid door voor hem vreemde mensen, er wordt vrolijk tegen hem gesproken. Logisch, want iedereen is dolblij dat 'zijn' hondje eindelijk thuis is.
Je kunt je voorstellen dat dit zeer ingrijpende gebeurtenissen zijn voor een hond. Daarbij is het leven in het asiel ook vaak zwaar voor de hond geweest. Je hond heeft dan ook tijd nodig om bij te komen, te herstellen en zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou. Dit kan zeker wel een paar weken duren. Sommige honden hebben zelfs nog nooit in een huis gewoond.
Als je een pup neemt, dan groei je in het geheel mee. Meestal ben je meteen verliefd op zo' n klein, nog blanco beestje. Als je een al wat oudere hond in huis krijgt, dan heb je ook te maken met een al gevormd eigen karakter en eigen streken. Je moet leren van deze hond te houden en je moet leren hoe hij in elkaar zit.
Bij een pup stop je vanaf dag 1 alles van jezelf erin. De pup is helemaal afhankelijk van jou. Jij bent zijn veilige haven en omdat het nog een onbeschreven blad is neemt hij dat ook zonder problemen aan. Een oudere hond die uit een asiel komt heeft geleerd dat hij voor zichzelf moet zorgen en in het ergste geval heeft hij geleerd geen vertrouwen te hebben in de mens.
Je moet bij een oudere hond dus langzaamaan zijn vertrouwen gaan winnen. Een pup kun je zien als een leeg vat. Daar gooi je zelf van alles in en dat blijft hangen en op de bodem liggen. Een pup is een vat met een brede onderkant, een vaas. Hoe voller je hem stopt, hoe stabieler hij gaat staan.
Bij een oudere hond is er datzelfde vat en dat vat was al enigszins stabiel door wat hij er in het buitenland in gestopt kreeg. Maar toen hij naar Nederland kwam is dat vat voor de helft leeggegooid. Daarnaast haal jij het leeg en probeer je het te vullen met je eigen gewoonten en regels.
Wat al in het vat zat gaat zich vermengen met wat jij erbij stopt en jij roert continu in dat vat. En wat gebeurt er met een vat waar je in roert en wat niet stabiel staat? Dat gaat schommelen. En dat schommelen voelt de hond heel erg en hij probeert het vat weer stil te krijgen door maar wat te doen en te kijken of het werkt.
Hoe consequenter je in deze fase optreedt, hoe betrouwbaarder jij wordt. Met andere woorden: hoe stiller je het vat legt, hoe rustiger de hond wordt. En als dan alles wat in het vat zat toen hij hier kwam er uit is en jij het vat hebt gevuld met je eigen gevoelens, regels enzovoort, dan wordt dat vat op een gegeven moment ook weer stil gelegd. Als hij weet waar hij aan toe is en hij hoeft zich geen zorgen meer te maken over jullie gezin en hij erop kan vertrouwen dat jullie alles voor hem regelen, dan heb je de hond die je graag wilt hebben.
Gun je hond tijd, doe stapje voor stapje. Neem nog een half jaar om alles op de rit te krijgen. Geef hem vertrouwen door hem veel dingen te laten doen die hij kan en hem daarvoor complimentjes te geven. Neem eens de tijd om uitgebreid te knuffelen. Laat hem zien dat je te vertrouwen bent en dat hij niet op zijn hoede hoeft te zijn voor jou. En heb er bovenal vertrouwen in dat het allemaal goed komt met jouw hond.
Verwacht in het begin nog helemaal niets van je hond. De ene hond zal zich sneller herstellen en aanpassen dan de andere hond, maar doe het de eerste weken rustig aan.
In het begin hoeft hij nog niet naar zijn naam te luisteren of commando' s te leren. Bouw alles langzaam op.